Kasza jaglana

Sama długo nie wiedziałam o jej istnieniu, wynikało to także z niechęci  do wszystkich wytworów papkowatych, którymi karmiono nas w przedszkolach, nawet nie zwracałam na nią uwagi. Mowa tu o kaszy jaglanej, która aktualnie przeżywa drugą młodość i zasługuje na więcej uwagi. Chciałabym Was przekonać, chociaż do spróbowania, przetestowania, potem sobie możecie decydować, czy chcecie ją jeść, czy nie
Kasza jaglana to nic innego jak produkt otrzymywany z nasion prosa. Jest jedną z niewielu kasz, z charakterem zasadotwórczym, dzięki temu pozwala nam na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszej organizmie. Charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem aminokwasów, jest bogata w krzem, działa też przeciwgrzybiczo.  Jest jednym z najlepszych zbóż dla cierpiących na drożdżycę, stosowanie kaszy jaglanej wzbogaca proces leczenia. Wzmacnia pracę nerek, a także odświeża oddech. Jeśli cierpimy na mdłości, zwłaszcza poranne, które obserwowane są coraz częściej nie tylko u kobiet w ciąży, fantastycznie sprawdzi się jedzona regularnie kasza w postaci kleiku.

 

Wartości odżywcze kaszy jaglanej:

100g suchej kaszy to:
378 kcal
Tłuszcz: 4,2g
Cholesterol: 0g
Sód 5 mg
Potas: 195 mg
Węglowodany: 73g w tym błonnik 9g
Białko: 11g
Wapń: 8mg
Żelazo: 3mg
Witamina B6: 0,4 mg
Magnez: 114 mg

Jeśli już jesteście przekonani, by spróbować królowej kasz, wytłumaczę jak ją przygotować. Często słyszę zniechęcenie wśród pacjentów, bo kasza jest „za gorzka”, „nieugotowana”. Zacznijmy od namoczenia kaszy w zimnej wodzie. Sama pomijam ten etap i jeszcze nie trafiła mi się gorzka kasza. Następnie płuczę ją dwukrotnie, czasem więcej, w zimniej wodzie. Właściwie to płuczę aż do momentu, kiedy woda nie będzie mętna. Najpierw płuczemy zimną, a potem gorącą wodą. Następnie wlewamy czystą wodę i gotujemy w niej kaszę.
Osobiście w tej kaszy się zakochałam i jak bym mogła, to jadłabym na śniadanie, obiad i kolacje, ale wszystko z umiarem
Poniżej parę linków do przepisów, z których korzystam.

  1. Jaglane serniczki w słoiczkach
  2. Truskawkowy budyń jaglany
  3. Kokosowa jaglanka z granatem
  4. Migdałowa jaglanka z jagodami
  5. Jaglanka z kurkumą i pomarańczami

 

Spróbujcie w tym tygodniu chociaż jednej potrawy z KRÓLOWĄ KASZ!
Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s